Se poate folosi o masca medicala de mai multe ori?

Produsul este de unica folosinta, dar multi sunt siguri ca, in absenta echipamentului de protectie, poate fi folosit din nou. Ce spun medicii?

Se poate folosi o masca medicala de mai multe ori?

Datorita pandemiei coronavirusului, cererea de masti medicale a crescut foarte mult. De exemplu, in multe localitati acum este cu adevarat dificil sa cumparati o masca chiar si in farmacii. Si pentru cei care vad in ele un panaceu pentru virus (am scris deja despre ce si cumprotejeaza cu adevarat aceste produse – Despre ce si cum protejeaza mastile si respiratorii cu adevarat citit in articolul nostru de AICI!), acestea sunt necesare in cantitati mari. De ce?

O masca este pentru câteva ore
Problema este ca un singur produs poate fi purtat nu mai mult de 2-3 ore. Apoi partea sa interioara devine umeda si ideala pentru reproducerea bacteriilor. In acest caz, masca trebuie indepartata cu atentie, fara a atinge suprafata externa principala si aruncata. Se dovedeste ca ai nevoie de cel putin 3-4 masti pe zi? Este posibil de folosit din nou – de exemplu, calcandu-le pentru dezinfectare?

OMS: mastile nu pot fi reutilizate
Daca ar fi sa uitam de „expertii” de peste noapte si sa apelam la parerea expertilor reali, situatia este aproximativ urmatoarea. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata clar ca mastile de unica folosinta nu pot fi reutilizate. Cititi recomandarile acestei organizatii de renume. Acelasi document interzice utilizarea unor analogi de tesut sau tifon:

OMS: In niciun caz nu este recomandabil sa folositi masti din tesatura (de exemplu, bumbac sau tifon).
Acest lucru este cel putin ciudat, deoarece in urma cu aproape 10 ani, in timpul izbucnirii virusului A (H1N1), OMS a permis complet aceste inlocuiri – cu toate acestea, el a mentionat ca nu exista date despre eficacitatea lor. Iata un citat din ghidul de utilizare temporara a mastilor (2009):
Daca se folosesc astfel de produse improvizate, atunci acestea trebuie utilizate o singura data sau, in cazul unei masti de tesatura, trebuie spalate complet dupa fiecare utilizare (cu un detergent obisnuit la temperatura normala).
Adica, spalarea era inca permisa? Sa cautam informatii in alte surse.

Mastile din tesatura pot fi calcate
Unii medici sunt increzatori ca mastile protejeaza perfect impotriva gripei si a SARS, deci ar trebui sa fie purtate in locuri publice. Dar despre refolosire?

Masca din tesatura, care trebuie pliata in cel putin sase straturi, dupa doua ore de purtare, trebuie calcata pe ambele parti, iar o masca de unica folosinta trebuie schimbata la fiecare 1-2 ore.
Mastile din tesaturi sunt produse care nu sunt destinate uzului medical. Dar ca mijloc de protectie, ei pot si utilizate.

Care este concluzia? Masti medicale – de UNICA folosinta!
Am studiat alte alte surse de renume, dar nicaieri nu am gasit informatii oficiale conform carora mastile medicale pot fi calcate sau spalate si refolosite. Prin urmare, cu referire la specialisti (si acest domeniu este cu mult peste competenta redactorilor nostri), va recomandam: sa folositi astfel de echipamente de protectie o data si nu mai mult de 2 ore. Daca nu aveti un stoc, le puteti folosi doar in locuri aglomerate: de exemplu, in metrou, market.

News Reporter
Salut! Ma ocup de redactarea articolelor pe site-ul WebPress.Info si evident ca mai scriu si pe alte site-uri, cum ar fi DigitalPress.Info. Daca vrei sa ma sustii o poti face devenind PATRON!