Moldovenii de peste Prut se pregatesc de alegeri

Iata ca si moldovenii merg la urne pe 24 februarie 2019 inr-o noua forma – alegeri parlamentare mixte si referendum. Adica mai pe scurt vor avea patru liste de vot, una pentru partide, una pentru uninominale si doua pentru referendum [ cel putin asa am inteles din presa locala ]. Au acum si circumscriptii pentru diaspora, in est si vest, cam mari circumscriptiile pentru a avea un singur reprezentant pe uninominale, raportat la numarul de alegatori – moldoveni in diaspora. Oricum nu am inteles ce-i cu totul asta mixt, nici cal nici magar, dar este alegerea lor cum vor sa-si voteze candidatii. Mai exact vointa PD-ului si a presedintelui Dodon.

Moldovenii de peste Prut se pregatesc de alegeri

De la Bucuresti se vede cam asa: castiga majoritatea PSRM-ul presedintelui Igor Dodon, pe locul doi ies cei de la guvernare adica PD-ul lui Vlad Plahotniuc, iar pe trei evident alianta ACUM [ un coleg rade si zice dar DUPA o fi existand? ], reprezentantii oligarhilor Topa fugiti in Germania, iar liberalii lui Ghimpu – sau mai nou a nepotului Dorin Chirtoaca [ tarziu a fost lasat sa ia locul mai varstnicului sau unchi ], deci liberalii care nu au reusit sa se uneasca la timp cu alte forte unioniste, vor ramana pe dinafara – evident ca pe circumscriptii uninominale membrii mai cunoscuti vor avea sanse de a accede in Parlament, dar ca independenti. Apoi probabil ca pot sa-si faca un bloc sau cum se mai nimeste la ei astfel de asociatii intre parlamentari.

O necunoascuta este partidul lui Sor – Ilan Sor, dar si MPA a lui Sergiu Mocanu. La fel de putine sanse se pare ca o au si comunistii – PCRM-ul fostului presedinte Vladimir Voronin, ultimul „mastodont” din vechea garda ramas in functie – presedinte de partid. Sondajele noiastre arata castigator PSRM-ul cu peste 38% dintre voturi, ramane sa discutam dupa alegeri. De obicei nu prea ratam la sondaje, dar cine stie!

News Reporter
Salut! Ma ocup de redactarea articolelor pe site-ul WebPress.Info si evident ca mai scriu si pe alte site-uri, cum ar fi DigitalPress.Info. Daca vrei sa ma sustii o poti face devenind PATRON!