Istoria rochiei albe de mireasa

In cazul, in care credeti, ca miresele de veacuri au purtat rochii albe – va gresiti amarnic. Iata istoria rochiei albe de mireasa!

Timp de secole, femeile cu rasuflarea taiata imbraca o rochie speciala – rochia de mireasa. Culoarea alba ca zapada a rochiei de mireasa este asociata cu ceremonia de nunta solemna, un simbol a puritateii si inocentei. Astazi, rochia de mireasa alba a devenit una clasica. Sa fi fosta sa dintotdeauna? Nu, traditia de a purta rochie alba la nunta a aparut relativ recent.

In Evul Mediu, mireasele se casatoreau in rochii de lux, de culori vii, iar culoarea si stilul erau in depindenta de aprtenenta de clasa si regiune.

Culoarea alba nu era deosebit de populara pentru rochiile de mireasa pana in anul 1840. Timp de decenii culoarea alba era considerata culoare traditionala de doliu, ceea ce inseamna ca nu este potrivita pentru un astfel de eveniment de bucurie ca o nunta. Inainte de anul 1840 miresele purtau rochii de mireasa in culori vii, care simbolizau fericirea lor. Miresele medievale din familii nobile utilizau, de asemenea, blanurile si tesaturile scumpe, cum ar fi catifeua si matasea.

Principalul motiv din care in prezent pentru rochiile de mireasa culoarea alba este considerata traditionala, este o nunta celebra din secolul al XIX-lea. In anul 1840, Regina Victoria s-a casatorit cu printul Albert de Saxa-Coburg si Gotha in rochie alba de lux, decorata cu flori de portocal si cu o trena de lungimea 5,5 metri. Pozele lor de nunta au fost publicate in presa si au avut un impact semnificativ asupra gusturilor si preferintelor multor mirese. Desi multe femei au continuat sa se casatoreasca in rochii de culori luminoase, moda pentru culoarea alba a inceput sa castige teren.

In epoca victoriana rochia alba de mireasa  era vazuta ca un simbol al prestigiului, atribut a starii sociale, deoarece haina alba era practic imposibil de curatat. Si, prin urmare, in cazul in care o mireasa isi alegea rochia de mireasa de culoarea alba, inseamna ca era om bogat si isi putea permite luxul de a cumpara o rochie pentru o singura purtare.

In timpul domniei regilor Edward moda pentru rochiile de mireasa a devenit tot mai extravaganta. Cu toate acestea, odata cu izbucnirea primului razboi mondial, situatia s-a schimbat, deoarece conditiile de viata ale marei majoritati a populatiei europene s-a deteriorat brusc. Rochiile de mireasa din acest moment au devenit mult mai simple si mai scurte. In perioada Marii Depresiuni si al celui de al doilea razboi mondial, multe femei preferau o rochie de mireasa alba simpla, pe care apoi o revopseau (de exemplu, in albastru sau verde). Astfel, ele puteau purta „rochia de mireasa” si dupa ceremonie.

Perioada postbelica a fost pentru cultura occidentala o epoca de bunastare si prosperitate. Rochiile de mireasa deveneau tot mai sofisticate, printre materialele folosite deosebit de populare erau matasea, satinul si dantela, si in cantitati mari. Pentru ceremonia religioasa rochiile inca se faceau cu maneci lungi, pentru a respecta toate standardele, insa pentru receptia de nunta se putea purta si o jacheta si un pic mai dezgolita. Rochiile fara bretele rochiile pana la genunchi au inceput sa se bucure de o mare popularitate in anii cincizeci ai secolului XX.

Va prezentam si cateva fotografii cu rochii din acea epoca, inclusiv a reginei Victoria. Va multumim pentru atentie.

News Reporter
Scriu despre Fashion, ma gasiti isi pe www.Broderii.info sau pe pagina de FaceBook Kit Goblen.