Istoria nasturelui

De curand am avut ocazia de a admira o colectie de nasturi…

Apoi am inceput a cauta informatii privind istoria acestui delicat detaliu vestimentar, am privit colectii de la nasturii din epoca antica pana in prezent. Asa ne-a venit ideea sa publicam aceasta informatie, de  a spune pana la urma povestea lui, a nasturelui. O vom face in mod mai prescurtat sa nu va obosim prea mult. Nici nu stiam la ce ramura sa-i clasificam, pana la urma am ajuns la concluzia – cusutul estea cea potrivita.

Nasturii au o istorie bogata, primul buton, asemanator nasturelui a aparut aproximativ cu trei mii de ani inaintea erei noastre. La sapaturile din Valea Indului a fost gasit cel mai real nasture, cu doua găuri pentru cusut.

Ocazional, se gasesc nasturi si la sapaturile antice, uneori foarte frumosi: din teracota, aur, etc. In unele perioade de timp nasturii erau un element foarte important al hainelor, un fel de carte de vizita a proprieterului. Numarul de nasturi, forma, desenele si insemnele de pe ele puteau spune despre proprietar – conditia lui umana, meritele sale, apropierea de putere. Pentru fiecare tip de rochie era definit un numar strict de nasturi.

Nasturii mai indeplineau si functia de amuleta pentru a speria fortele ostile. Stramosii credeau ca gulerele hainelor sale au un rol foarte important in conditiile mistice: erau cele mai vulnerabile, mai lipsite de aparare locuri impotriva spiritelor rele doar partile cele mai expuse ale corpului – gatul si fata. Spiritelor rele nu trebuia sa li se permita apropierea de corpul omenesc. In acest sens, primii nasturi au fost plasati pe guler si maneci si impodobite cu modele concepute pentru a respinge farmecele, a respinge de la proprietarii hainelor spiritele rele. De asemenea, in acest scop, in unii nasturi erau plasate o bucata de metal sau piatra rotunde pentru ca atunci cand persoana se deplasa se auzea un sunet infundat, vag amintind de sunetul clopotelor.

La inceputul Evului Mediu nasturii erau utilizati foarte putin, rochiile se tineau in principal cu dantela si snururi. Reforma costumului din secolul al XIII-lea – inventia croielii, care a permis sa se poarte haine stramte, ca o a doua piele – a condus la o utilizare masiva de masturi. La Paris, sunt formate asociatii de artizani – magazine ale mesterilor de nasturi cu utilizarea diferitor materiale de lucru: metal, os, sticla. Productia de nasturi devene rapid o parte semnificativa a economiei europene. Nasturii erau facuti din aur, argint, coral, chihlimbar, perle.

Secolul XVIII este numit epoca de aur a nasturilor, iar diversitatea lor era fara margini. Utilizate in productia de nasturi erau – aurul, argintul, staniul, otelul, alama, sticla, coarnele, fildesul, sideful, carapace de broasca testoasa, emailul, lemnul.

Interesant detaliu este ca pana in secolul al XIX-lea nasturii erau privilegiul barbatilor. Doar o treime din toti nasturii erau utilizate pentru imbracamintea pentru femei. Numai la jumatatea secolului, odata cu Haute Couture din Franta au realizat, ca nasturele intr-o rochie poate fi nu numai functional, dar si decorativ.

Anglia a fost lider in productia de nasturi metalici. Erau utilizate o varietate de tehnici: forjare, turnare, de cotitura, gravura si multe altele.

O adevarata revolutie in istoria productiei industriale a fost utilizarea plasticului in productia de nasturi, care practic in mai putin de un secol a inlocuit toate celelalte materiale.

Va oferim spre vizionare fotografii gasite de noi din diferite epoci, din diferite materiale si diferite forme si desene.

News Reporter
Scriu despre Fashion, ma gasiti isi pe www.Broderii.info sau pe pagina de FaceBook Kit Goblen.