Germania si Italia isi vor muncitorii inapoi

Iata ca dupa ce Germania a cerut un acord in cadrul Uniunii Europene pentru a lasa cadrele sanitare si sezonierii din agricultura sa ajunga in tara, Italia face si ea demersuri in acelasi sens. In peninsula lucreaza ca sezonieri peste 100.000 de romani in fiecare an, adica un sfert dintre cei veniti pentru asta in Italia. Cei care au fost gasiti in tara acum au primit o prelungire automata a dreptului de sedere si de munca pana in vara. Totusi forta de munca este insuficienta, asa ca in loc sa mareasca salariile ca sa gaseasca angajati din tara, prefera sa gaseasca metode de ai aduce inapoi pe est europeni.

Germania si Italia isi vor muncitorii inapoi

Desi ne aflam in plina epidemie si s-au facut cozi la vama, iata ca Germania si Italia par a ignora problemele si vor sa-si salveze agricultura cu ajutorul romanilor si bulgarilor, singurii dispusi sa riste in perioada asta si sa plece inapoi la munca in agricultura. Fara a fi carcotasi, nu putem sa nu observam dublul standard cand vine vorba de romani: pe de o parte se plang ca tot vrem sa ajungem in vest, iar cand plecam ne duc lipsa.

In Italia muncesc anual ca sezonieri peste 107 mii de romani, fara a mai socoti pe cei cu norma intreaga, adica care nu revin in Romania dupa terminarea recoltarilor. Inmod cert sunt platiti mai bine ca acasa, altfel nu ar pleca. Pe de alta parte sunt platiti mai putin ca bastinasii, care oricum nu prea agreaza conditiile de munca in agricultura [ ore multe, norma mare si salarii mizere – fara a mai socoti conditiile de cazare ]. Asa se face ca romaii de la sate, obisunuiti cu munca grea si conditii precare prefera sa mearga sa munceasca in Germaia si Italia pe timpul verii. Vin acasa cu cateva mii de euro in buzunar, pe care ii investesc in locuinta sau ii pastreaza pentru perioada friguroasa.

News Reporter
Salut! Ma ocup de redactarea articolelor pe site-ul WebPress.Info si evident ca mai scriu si pe alte site-uri, cum ar fi DigitalPress.Info. Daca vrei sa ma sustii o poti face devenind PATRON!