Farfurii decorative. Istoria si prezentul

Uneori in viata noastra apar obiecte, pe care le utilizam in mod activ. Nu stim de unde au aparut, cand si cum, chiar credem ca mereu au fost si asa ar trebui sa fie. Aceasta atitudine se refera in principal la lucrurile care in mod constant ne inconjoara in viata noastra de zi cu zi – linguri, cutite, furculite, farfurii.

Povestea noastra despre farfuriile decorative, am dori s-o incepem cu o excursie in istoria lor. Putini oameni stiu, ca farfuria asa cum este, a aparut mult mai tarziu decat cutitele si lingurile. Prima farfurie a aparut in epoca neolitica si a fost modelata din lut. Ea nu avea un fund durabil si nici forma ei obisnuita, plata de azi, mai degraba avea un aspect similar cu castronul familiar pentru noi. Capacitatea  lor s-a schimbat mult, ele au capatat un fund plat, care ofera stabilitate, si au devenit plate. Pentru o mai mare siguranta mesterii au inventat coacerea in cuptor a ceramicei, oferindu-le astfel rigiditate. Aproape in acelasi timp maestrii din Grecia antica si Roma au gasit un pigment special, care in combinatie cu diferite rasini capatau o substanta de o consistenta surprinzatoare. Drept experiment au decis sa picteze cu acea substanta vasele de lut inainte de coacere. Lumea a primit ceramica. Pe articole din ceramica au inceput sa deseneze scene din viata zeilor si eroilor.

In anii 600 dupa Hristos, mesterii din China antica au inceput sa creeze produse extrem de durabile, dar pline de finete. Lumea a aflat de portelan. Portelanul a fost inventia exclusiva din China, ei au incercat prin toate mijloacele sa pastreze secretul. Cu toate acestea, in anii 1300 portelanul chinezesc a inceput sa apara in palate regale europene, insa din cauza costurilor ridicate nu erau folosite in calitate de vesela, ci numai pentru decor.

De-a lungul timpului, obiectului plat i s-a atribuit un nou nume, a fost numit „Thaler” – un cerc, dar un rege beat di Europa, care nu era in stare de a pronunta corect acest cuvânt – „Thaler” – i-a zis Tareli, incat anume acest nume a ramas in utilizare pe mai departe. Incantati de acest subiect toata lumea bogata dorea sa aiba la dispozitie un astfel de obiect. Dar din cauza costurilor ridicate, a fost doar Tarel a ramas doar pentru decor si pentru lauda in fata prietenilor si oaspetilor. Farfuria statea la vedere. Acesta era folosita doar in zilelele de mari sarbatori mari, pe Tarel se servea cea mai scumpa si mai delicioasa mancare.

Tarel a devenit omniprezenta in secolul al XV-lea in Franta, cand a inceput sa fie produsa din materiale ieftine – staniu, lemn si plumb.

In Rusia ca atare Tarel nici nu existau, erau platouri, care aratau statutul proprietarului acestora. In familia tarilor vesela era toata din aur. Lacei bogati din argint, boerimea o avea din cupru, in timp ce la oamenii de rand – din lemn.

Cu toate acestea viata farfuriilor decorative nu s-a sfarsit ci numai a inceput sa se dezvolte. La sfarsitul secolului al XIX-lea a devenit la moda colectiile de farfurii decorative. Erau la mare cautare farfuriile din albastru si alb, precum si exemplarele cele mai vechi si rare.

In prezent, exista un numar foarte mare de farfurii decorative care impodobesc interioarele multor case.

Va prezentam unele optiuni de decor interior cu farfurii – AICI.  La aceisi tema: 

Bijuteriile fermecatoare – Friedasophie

Sticla vie – Hans Hodo Frabel

News Reporter
Scriu despre Fashion, ma gasiti isi pe www.Broderii.info sau pe pagina de FaceBook Kit Goblen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *