Eticheta REGALA (Royal etiquette)

Curtea refala a Majestatii Sale – una dintre putinele redute existente a manierelor rafinate. Aici se respecta regulile de eticheta si se respecta protocolul. Si pentru, ca in timpul unor vizite oficiale sa nu fie comisa vreo gafa in prezenta Reginei, in prealabil se distribuie note, cum sa te comporti in prezenta monarhilor.

Eticheta REGALA – una dintre putinele redute existente a manierelor rafinate.

Cu spatele la Regina
Inca din Evul Mediu a aparut la curtile regale traditia, in conformitate cu care oaspetii monarhului, mai cu seama functionarii trebuiau sa paraseasca camera, cu  spatele spre usa. In acelasi timp, ei erau obligati sa priveasca in ochii unui rege sau regine, pana cand usa camerei nu se inchidea. Aceasta regula a etichetei la curtile regale a trait pana in secolul XXI, si numai in 2009, „invitatilor” Majestatii Sale li s-a permis o ususrare. Cetatenii si oaspetii straini au dreptul la sfarsitul unei intrevederi cu Regina sa se intoarca cu spatele. Dupa multe dezbateri, Elisabeta a II-a s-a impacat cu reforma. Dar a insistat ca cel putin cativa oameni din regat sa urmeze regulile vechi. Ca urmare, inovarea nu se refera numai la doua persoane: ingrijitorul senior regal, si maestru de ceremonii ai corpului diplomatic.

Dreptul la vorba
Vorba gandita, si cel mai important, la timpul potrivit spusa este mult apreciata la curte. La audiente, exista intotdeauna o ordine dupa care regina se adreseazăaoaspetilor sai. Ea face acest lucru obligatoriu prima, si normele de eticheta impun ca interlocutorul monarhului, dupa primul fel servit sa fie persoana din stanga, si dupa serirea felului doi – cel care sta in dreapta. Cu aceste reguli dificile, care isi au radacinile sale din epoca victoriana, nu era familiarizat pilotul de ”Formula 1” – Lewis Hamilton. In timpul vizitei sale, el s-a adresat Reginei Elisabeta a II primul si a fost imediat oprit de Majestatea Sa. Este adevarat, ca doar peste cateva minute mai tarziu, ea s-a intors catre Hamilton si a continuat sa discute cu el despre muzica preferata si modul in care ea, de obicei, isi petrece week-endul.

Nu puteti mainile pe Regina
In epoca victoriana Anglia era slavita prin modestia de maniere. Astazi, vremurile s-au schimbat, dar numai nu la curtea regala. Aici, atingerea membrilor familiei regale este considerata in continuare o incalcare grava a etichetei. Este interzis sa intinzi primul mana Majestatii Sale, dar in afara de asta s-o imbratisezi pe regina sau sa-i atingi umarul. In 2009, Michelle Obama a esuat la „examenul de eticheta”. In timpul receptiei, Prima Doamna a Statelor Unite prieteneste a imbratisat-o pe regina. Pana la ea in acest fel „distins” a fost prim-ministru australian Paul Keating. El a imbratisat-o pe Elisabeta a II in 1992, eveniment dupa care a primit porecla in media „Soparla australiana”.

Legaturile nuptiale
Se crede ca fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy si prietena lui Carla Bruni s-au casatorit tocmai din cauza Elizabetei II-a. Regulile de eticheta regala nu permit aparitia la curte cu „concubina” sau „amanta”. Decizia privind casatoria fostului presedinte francez a luat brusc anuland o vizita planificata la o baza militara din Crail. Potrivit jurnalistilor, una dintre cauzele ceremoniei de casatorie in graba a fost vizita viitoare a lui Sarkozy la Palatul Buckingham. La urma urmei, pentru te poti prezenta in fata reginei doar cu o sotie legala.

Doliu pentru Princess
O alta traditie imuabila a fost incalcata in 1997. Dupa vestea mortii printesei Diana la resedinta regala a fost coborat in berna steagul national. Pana atunci, nu se amintesc cazuri in care simbolul tarii sa fie coborat in timpul prezentei monarhului in palat.

News Reporter
Scriu despre Fashion, ma gasiti isi pe www.Broderii.info sau pe pagina de FaceBook Kit Goblen.