Cine mai lucreaza azi in Romania?

Mai sunt doua zile si se implinesc fix doua luni de cand s-a instaurat starea de urgenta in Romania. Statul a pus la dispozitia antreprenorilor posibilitatea de a trimite angajatii in somaj tehnic, dar astazi avem inregistrati la aceasta categorie peste 890 de mii de persoane. Acestora li se adauga cei 349.705 de romani inregistrati ca someri la AJOFM. Astfel in acest moment nu merg la munca oficial peste 1.240.000 de persoane. Practic peste 25% dintre romani stau acasa fara a avea un loc de munca. Adica venituri sub nivelul de subsistenta!

Cine mai lucreaza azi in Romania?

Teoretic din 15 mai s-ar putea intoarce o parte la munca, am ramas surprins cat de optimisti erau unii angajatori ca vor gasi personal mai usor decat inainte de pandemie. Pe de o parte cei din somaj tehnic ar trebui sa se intoarca la munca, desi la fel de teoretic multi antreprenori nu vor relua munca la nivelul de dinainte de pandemie. Cum vor evolua preturile? Depinde de startegia firmelor: fie vor dori sa vanda mai mult si vor reduce preturile, fie vor merge pe ideea unei productii scazute dar a unui profit mai mare. Cel putin pana in iunie cand se estimeaza ca vom reveni la normal, totul este indecis.

Numai in domeniul HORECA aveam peste 112.952 de persoane ramase fara un loc de munca. Iar aici stim ca salariile sunt extrem de mici, nu doar la noi, dar si in Uniunea Europeana. Asta desi veniturile sunt mari si profitul pe masura. Dar faptul ca nu trebuie un personal inalt calificat si oferta mare de brate de munca, tin acest domeniu la un nivel de salarizare mult sub pragul acceptabil. Acum cand au scazut veniturile considerabil, banuim ca lucrurile nu se vor imbunatati in acest sector de activitate.

Șomajul în Romania
Șomajul în Romania în anul 2020

News Reporter
Salut! Ma ocup de redactarea articolelor pe site-ul WebPress.Info si evident ca mai scriu si pe alte site-uri, cum ar fi DigitalPress.Info. Daca vrei sa ma sustii o poti face devenind PATRON!