Centura de castitate: inventie utila sau dispozitiv de tortura?

Am gasit o informatie interesanta despre un lucru interesant – centura de castitate (). cate lucruri poate concepe omul. Eu raman la parerea, ca aceasta centura seamana cu un instrument de tortura.

Pentru prima data acest dispozitiv neobisnuit, care bloca o femeie de asaltul masculin pentru sex, a aparut in Grecia antica. Roabele purtau o curea de piele din doua benzi: prima se agata la talie, iar al doua era trecuta intre picioarele ei. Scopul principal a fost de a proteja roaba de sarcina: fiind insarcinata, fata nu putea munci, iar aceasta turnura a evenimentelor nu era in folosul proprietarului de sclavi.

Artizanatul grecilor antici a fost folosit cu brio in Evul Mediu. Traditia de asi bloca sotia lui (Chastity Belt) a introdus-o un imparat german (istoria nu a divulgat numele acestuia). De fiecare data cand imparatul pleca din tara lui, sotul gelos il punea pe fierar sa-i imbrace sotiei aceasta centura de fier pe care o scotea personal la intoarcere. Produsul reprezinta un adevarat instrument de tortura: un design voluminos cu o multime de incuietori acoperea intreaga parte inferioara a corpului femeii. In centura era prevazut un singur orificiu mic pentru a-si putea satisface nevoile naturale, pe cand de igiena personala nici nu mergea vorba. Unica cheie tot timpul era pastrata de sotul vigilent.

Inventia inovatoare a monarhului german a placut multor barbati. In curand in toata Europa, in special in Italia, centura de castitate era in voga. Modelele erau diferite de cele vechi prin materialele din care erau produse: la o curea din piele de bovina se adauga fier, argint si aur, o parte din aceste “opere de arta”, chiar erau decorate cu incrustatii frumoase si relief. Cele mai bune produse erau realizate in Bergamo si Venetia, motivul pentru care au fost numite “Castelul Bergamo” si  ”gratii venetiene”. In perioada Renasterii era pe larg folosita vorba “sa-ti incui sotia sau amanta in castelul Bergamo”.
Prima centura de castitate existenta a fost gasita in secolul al XVI-lea, in mormantul unei femei tinere, cu centura de castitate ruginita. Anume in acest secol, s-a inceput productia lor in masa.

Este de remarcat faptul ca “centura de castitate” era un “decor” destul de scump. Acesta erat folosit in principal de clasele dominante – clasa negustorilor prosperi, burghezia, nobilimea. De altfel, “centura de castitate” era considerata un mijloc oficial de protectie a castitatii femeilor de abuzurile sexului masculin. Mamele declarau cu mandrie pretendentilor la mana fiicelor, precum ca fiica lor, aproape din copilarie poarta “gratii venetiene”. Pentru barbati, aceasta mireasa era o adevarata comoara, pentru ca in acele zile, o virgina de 15 ani era o raritate adevarata. Cheia ”de la castel” de-a lungul anilor era pastrata de mama vigilenta. In ziua nuntii, ea trecea cu solemnitate cheia virginitatii fiicei sale in mainile ginerelui de drept. de atunci el devenea singurul proprietar al acestei bogatii pretioase.

Centura de castitate (Chastity Belt) era la mare moda in timpul cruciadelor. Cavalerul mergand la razboi pentru cativa ani, nu era sigur de loialitatea doamnei sale, drept rezultata o imbraca intr-o umilitoare “lenjerie de corp”. Nefericitele trebuiau sa indure chinuri, suportand calusuri pe spate si in locuri intime, uneori se schimba forma corpului. Uneori, din “catusele casatoriei” martira trebuia eliberata din cauza temerilor pentru viata ei – dupa o hotarare judecatoreasca speciala, binecuvantata de autoritatile bisericesti aceste ”hamuri” erau scoase. Este inutil sa mai spunem, ca preventiv era anuntat sotul gelos, pentru a nu omori femeea la decsoperirea lipsei centurii de castitate.

News Reporter
Scriu despre Fashion, ma gasiti isi pe www.Broderii.info sau pe pagina de FaceBook Kit Goblen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *