Centenarul unirii si iredentistii

Este aproape sigur ca anul 2018 va ramane doar anul centenarului si nu va avea urmari politice sau juridice – adica pe intelesul tuturor, anul acesta NU vom vedea Marea Unire la care speram cu totii. Am sa-l parafrazez pe Churchill: anul acesta nu este sfarsitul, nu est e nici inceputul sfarsitului acestei nedreptati – faptul ca romanii nu traiesc in granitele etnice firesti – dar cu siguranta este sfrastitul inceputului! Am vrut sa spun mai pe ocolite ca deja se intrevad zilele in care romanii vor trai cu totii intr-o singura tara [ Romania + Basarabia ].

Pe marginea centenarului au aparut si iredentistii, aceia care nu au lata munca decat separarea unor regiuni din Romania, ruperea ei daca se poate in zeci de bucatele [ asa zis independente ]. Cine sunt artizanii acestei miscari? Evident ca Budapesta si Moscova – cele doua capitatele care nu ne prea au la inima. Asa se face ca azi se discuta din ce in ce mai des despre autonomia Ardealului. Mai stiti ce fac romanii nostri din Harghita si Covasna? Lupta este deschisa, pentru ca daca nu ar fi o lupta nu s-ar posta cu atata zel zi de zi, fara zile de odihna, fara pauza de masa, nu-i asa?  Ce ii deranjeaza pe unii ca romanii – sau anumiti romani – se considera urmasii dacilor, de parca asta ar fi imposibil sau ii impiedica pe refractari sa doarma? De ce sa nu unesti teritoriile locuite de romani? La ce ajuta separatismul? Ati uitat probabil de exemplul celor din Kosovo? Nu cred ca va doriti sa traiti cum traiesc azi cei de acolo, doar pentru ca albanezii s-au saturat de sarbi! De ce in fruntea acestor miscari sunt fie maghiari fie persoane din fosta Uniune Sovietica? Intrebari la care daca nu stii raspunsul macar ar trebui sa te puna pe ganduri!

News Reporter
Salut! Ma ocup de redactarea articolelor pe site-ul WebPress.Info si evident ca mai scriu si pe alte site-uri, cum ar fi DigitalPress.Info. Daca vrei sa ma sustii o poti face devenind PATRON!