Bijuterii de la stapanul inelelor – Sevan Bıçakçı

Magia de la stapanul inelelor „Lord of the Rings” din Turcia: bijuteriile lui Sevan Bıçakçı si uimitoarele lui opere

Sevan Bıçakçı – unul dintre cei mai renumiti si recunoscuti in lumea bijuteriilor contemporane si unul dintre cele mai renumiti bijutieri din Turcia. Este numit icona in lumea contemporanea a bijuteriilor, si chiar „Lord of the Rings”, adica stapanul inelelor.

Sevan Bichakchi se naste in 1972 si deja la 12 ani studia arta bijuteriilor si era asistent la celebrul bijutier Hovsep Chatak. In timpul celor patru ani petrecuti in atelierul liderului sau in Marele Bazar,  Bıçakçı spune, ca cel mai important lucru pe care l-a invatat, in plus fata de tehnicile de baza de lucru la bijuterii – este modul de a se comporta intr-un mediu profesional, capacitatea de a-si gasi propria voce si stil, nascut din pasiune, ”tehnica poate fi predata, dar pasiunea este ingredientul principal, si ea este sau nu este”.

In 2002 Bıçakçı a lansat prima sa colectie independenta de bijuterii, care a avut mare succes. De trei ori Sevan a primit un premiu Town and Country, precum devenit si unul dintre cei cinci bijutieri de succes, a castigat premiul Golden Designer in Turcia. In 2009 Sevan Bıçakçı a castigat premiul Jameel Prize, care se acorda la Londra de catre  Victoria and Albert Museum artistilor si designerilor care lucreaza in traditia musulmana.

Sevan Bıçakçı foloseste mai multe tehnici din arta bijuteriilior, de exemplu: micromosaic, caligrafie, metoda gravura de feedback. Dar este deosebit de notabila tehnica unica de intaglio, care este ceva de genul gravurii, datorita careea se creează efectul de adancime in interiorul pietrei. Pare ca autorul a pus inauntrul pietrei insecte, pasari, sau chiar un complex arhitectural intreg!

Pe Sevan Bıçakçı  in numesc „Stapanul Inelelor” nu in zadar. Inelele sale sunt variate si surprinzatoare!

In ciuda recunoasterii internationale si faimei,  Sevan Bıçakçı continua sa lucreze tot in aceeasi studio situat in Marele Bazar din Istanbul, nu prea apare in mass-media, si chiar nu vorbeste engleza. El s-a inconjurat de oameni siucenici, care treptat au devenit o echipa de bijutieri si il ajuta sa-si implineasca ideile. Astazi impreuna cu maiestrul Sevan Bıçakçı in atelierul sau mai lucreaza nouzeci si cinci bijutieri in tehnici diferite, si produc aproximativ 350 de bijuterii anual. Bijuterii sunt lucrate atat de detaliat si complex tehnic ca crearea fiecareea din ele poate dura de la cateva luni pana la cativa ani.

Bratara Caracatita m-a cutremurat! Bratara nu are o incuietoare, sta pe mana si chiar isi misca tentaculele la miscarea de mana, ca urmare a mobilitatii articulatiilor pieselor individuale.

Astazi bijuteriile lui  Sevan Bıçakçı sunt vandute in magazinele din mai multe orase ale lumii, inclusiv in dou din propriile sale buticuri, dintre care unul este situat in Istanbul, iar celalalt in Dubai. Printre admiratorii talentului sau sunt vedete, cum ar fi Brooke Shields, Catherine Zeta-Jones, Elizabeth Hurley, Liv Tyler, Halle Berry, Mariah Carey, Celine Dion, Lady Gaga si Rihanna. Preturile pentru unele produse din marca „Sevan Bıçakçı» poate ajunge la sute de mii de dolari.

Activitatea acestui bijuter nu va lasa pe nimeni indiferent! O mare atentie la detalii, tehnici sofisticate si virtuozitate! Lucrarile iti clatina imaginatia si te forteaza sa revii la ele din nou si din nou! Nu poti intelege cum in interiorul piatrei se poate potrivi ceva de genul asta? Tehnica si imaginatia lui Sevan Bıçakçı n-are margini, ramai socat si plin de admiratie pentru el si echipa lui de bijutieri!

O colectie de Bijuterii ale lui Sevan Bıçakçı o puteti vedea AICI.

Mai cititi si despre: Comorile celor sapte mari – Van Cleef & Arpels

News Reporter
Scriu despre Fashion, ma gasiti isi pe www.Broderii.info sau pe pagina de FaceBook Kit Goblen.